16.02.2015
20 ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА СКУТЕР И МОТОЦИКЛЕТ
Снимки:

 

Придвижването със скутер и мотоциклет е бърз, икономичен и сигурен начин за преодоляване на препятствията в градска и извънградска среда, ако водачите познават и спазват правилата за безопасност при управление на МПС на две колела.

Най-успешната българска сноубордистка - Александра Жекова, която управлява от миналата година скутер„People GT 125i” на тайванската компания KYMCO, наскоро сподели някои от своите съвети за безопасно придвижване на две колела.

 

Аз съм внимателен шофьор, когато карам се концентрирам върху движението, следя обстановката и не срещам особени трудности. Спазвам ограниченията и правилника за движение по пътищата. Винаги карам с включен фар и нося каска. Шофьорите на автомобили вече привикват с по-големия брой мотористи и са по-толерантни на пътя. Тези, които не спазват правилата за движение, са опасни за себе си и за околните, опитвам се да ги избягвам., казва Александра Жекова в свое интервю.

 

1Спазвайте Закона за движението по пътищата. Движението на мотопеди и скутери до 50 куб.см. по автомагистралите на пътната мрежа в страната е забранено.

 

2. Прегледайте техническата изправност на моторното превозно средство в началото на сезона.

 

3. Преди път, не забравяйте да поставите своята каска, която е задължителна и ще ви осигури необходимата защита. Ако искате да се чувствате още по-комфортно по време на пътуването може да изберете подходящи ръкавици и мотоциклетни облекла и обувки. 

 

4. Гледайте пътя, докато карате, а не приборите на превозното средство.

 

5. Сменяйте скоростите навреме, за да не затормозявате двигателя.

 

6. Карайте със съобразена скорост. Внимавайте за движението и всичко, което се случва около вас на пътя - знаци, светофари, звука на мотора и реакциите му на газ и спирачка, пешеходните пътеки, децата и хората, които пресичат неправилно. Приемете, че шофьорите на автомобили могат да не ви видят, затова карайте с мисълта, че сте напълно невидими.

 

7. Наблюдавайте настилката на пътя и се съобразявайте с нея.

 

8. Поддържайте безопасна дистанция, която ще ви осигури по-добра видимост и повече време за реакция в случай на аварийно спиране.

 

9. Натискайте спирачките плавно и прогресивно до желаното усилие, което ще позволи на окачването да се настрои и леко отпуснете накрая, така че то бавно да се възвърне.

 

10. Намалете скоростта при навлизане в кръстовище.

 

11.Пазете се от завиващите наляво водачи пред вас и на кръстовища.

 

12. Внимавайте, когато влизате в завой с лоша видимост, защото не знаете какво ви очаква зад него.

 

13. Проверявайте редовно невидимите зони в огледалото.

 

14. Не позволявайте на друг водач да кара плътно зад вас. Ако попаднете в подобна ситуация, ускорете, за да увеличите дистанцията или му позволете да ви изпревари.

 

15. Научете се да предвиждате проблемните ситуации и развивайте способността си да реагирате, ако се случи нещо на пътя.

 

16. Доверете се на собствените си възможности. Не се старайте да следвате другите водачи и да се състезавате с тях на пътя.

 

17. Старайте се да не бъдете заслепени от слънчеви отблясъци, ако каската ви няма слънцезащитен визьор. В такъв случай намалете скоростта, отбийте в страни или потърсете начин да смените посоката.

 

18. Използвайте сигнализацията на превозното средство при маневри.

 

19. Избягвайте нощното каране, ако не ви се налага.

 

20. Подсигурете защита на вашето превозно средство като се снабдите с аларма със собствено захранване, предназначена специално за скутери.

 

Източник: „Сенакс”ООД, официален вносител на тайванските скутери KYMCO и италианските мотоциклети MV AGUSTA.

COPYRIGHT@SENAX LTD 2014
Created by WebTrade