09.01.2015
ПРЕПОРЪКИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СКУТЕРИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ ЗИМАТА
Снимки:

Преди зазимяването е задължително МПС-то да бъде грижливо измито и подсушено.

Препоръчително е съхраняването на МПС-то на покрито място, най-добре в гараж. Ако стои на открито, е задължително да бъде плътно покрито със специално водоустойчиво покривало за мотоциклет, което да обхваща цялата машина, включително и гумите.

При съхранение на открито е задължително  акумулаторът да  бъде свален и да се съхранява на закрито и отопляемо място. Препоръчително е периодично да се зарежда със зарядно устройство, предназначено за мотоциклетни акумулатори. Ако се съхранява в гараж, акумулаторът може да се свърже към поддържащо зарядно, без да се сваля от мотоциклета или скутера.

Препоръчително е резервоарът да се зареди с гориво и да се постави добавка за стабилизиране на горивото, която да предпазва системата и да поддържа качеството на бензина, което ще осигури по-лесен старт напролет.

Препоръчително е да се постави тапа на ауспуха, за да не попада влага. При липса на такава, може да се използва намаслено парче плат.

Жилата, ръчките и другите открити движещи се части трябва да се напръскат със смазващ защитен спрей, което ще ги защити от атмосферните условия и ще гарантира добрата им работа напролет.

По отношение двигателното масло, има две теории. Според първата теория, маслото трябва да се смени след края на сезона, и по време на зазимяването, МПС-то да е с ново масло. Втората теория твърди, че маслото трябва да се смени напролет, при започването на сезона. При всички положения, сезонът трябва да бъде започнат с ново масло и маслен филтър. Добре е да се провери и състоянието на въздушният филтър и ако е необходимо, да бъде заменен.

Преди първото каране през новия сезон, е необходимо да проверите състоянието и налягането в гумите. Не започвайте сезона със стари или износени гуми, тъй като асфалтът все още е студен и няма да имате необходимото сцепление, което може да доведе до падания. Прегледайте състоянието на спирачките – дисковете, накладките и спирачните маркучи. При съмнения за проблем не се колебайте да се обърнете към специалист. Проверете работата на фаровете, мигачите и стоп светлините. Оставете машината да достигне работна температура преди да започнете да карате.

COPYRIGHT@SENAX LTD 2014
Created by WebTrade